On ihanaa kun tulee tutkimus tehtäviä… Totuus on aina totuus..

avataampa hieman hiusvärejä….

Hiusvärit ja niiden vaarat:

Nykyiset hiusten värjäyskäsittelyt voidaan karkeasti jakaa tilapäisiin, puolikestäviin ja kestovärjäyksiin sekä luonnonväreillä tehtäviin värjäyksiin.

Tilapäisvärit: eli suoravärit ovat vesiliukoisia happamia värejä/pigmenttejä, jotka muodostavat vain värikerroksen hiusten pintaan ja peseytyvät pois 1-2 pesukerralla.

Puolikestävät värit: ei-hapettavat väriaineet eivät tunkeudu kovin syvälle hiukseen, ja poistuvat yleensä 4-6 pesun jälkeen.

Kestovärjäys: hapettavat hiusvärit koostuvat väriaineesta ja vetyperoksidia sisältävästä hapetinaineesta. Peittävät harmaita ja kestävät shampoo pesun.

Nyrkkisääntö: Mitä tummempi väri, sitä suurempi riski, että se sisältää terveydelle haitallisia väriaineita.

Parafenyleenidiamiini (p-fenyleenidiamiini) =PPD on väriaineena käytettävä kemikaali. Käytetään mustan ja tummien värien tuottamiseen. Kaikissa hapettavissa kestoväreissä käytetään parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia. Vaaleat värit sisältävät myös parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia mutta tummissa väriainepitoisuudet ovat suuremmat.

Tuoteselosteissa parafenyleenidiamiini ilmoitetaan nimellä p-Phenylenediamine.

Tavallisin hiusvärien aiheuttaman allergia on ihokosketusallergia parafenyleenidiamiinille.

Sen oireet saattavat olla lievimmillään kutinaa, joka voi kestää pari päivää. Voimakkaimmissa tapauksissa saattaa esiintyä kasvojen ja koko pään alueen turvottavaa ihottumaa ja silmät voivat muurautua umpeen voimakkaan kutinan saattelemana.

Voimakas reaktion saaneena on hakeuduttava sairaalaan. Ihokosketusallergia on pysyvä.

Parafenyleenidiamiinille allerginen on vältettävä hius- ripsi- ja kulmakarvojen kestovärien käyttöä kokonaan. Oireita voi saada myös parafelyleenidiamiinin johdanaisille joitten inci nimet ovat: Toluene-2,5-diamine, 4-amino-2-hydroxytoluene ja p-Aminophenol.

Näitä kemikaaleja käytetään myös nahan ja turkisten värjäyksessä. Tekstiilien värjäyksessä käytetään astoväriaineita jotka muistuttavat rakenteeltaan parafenyleenidiamiinia. Näitä tulisi kokonaan välttää.

Lawsonia inermis- kasvista valmistettua hennauutetta käytetään hiusvärinä. Sen sisältämä väriaine on nimeltään lawsone (2-hydroksi-1,4-naftokinoni). Hennahiusväri soveltuu parafenyleenidiamiiniallergiselle. Mutta hennauute voi aiheuttaa välitöntä allergiaa sen seurauksena astmaa, nuhaa ja iho-oireena kosketusnokkosihottumaa. Henna-allergia on kuitenkin harvinainen.