Jatketaan availua hieman…

Hajuvesiä käytetään ainoastaan niiden tuoksuelämyksen vuoksi. Hajusteita lisätään nykyään melkein kaikkiin tuotteisiin mitä ihminen kotonaan käyttää. Ihmiset haluavat mieluummin tuoksuvia tuotteita kuin ei miltään tuoksuvia. Hajusteita käytetään myös peittämään tuotteen omia ”hajuja”.

Tuotteissa käytettävät hajustevalmisteet ovat yhdistelmiä luonnonhajuista ja yksittäisistä kemiallisista aineista.

Suurin osa kosmeettisista tuotteista ja hygienia tuotteista sisältää hajusteita. Hajusteita lisätään partavesiin, deodorantteihin, ihovoiteisiin, huulipuniin, siis kaikkiin mitä käytämme.

Synteettisiä hajustekemikaaleja lisätään myös laajasti kaikkiin kotitalous- ja pesuaineisiin.

Hajuvedet ovat yleensä hajusteiden alkoholiliuoksia.

Hajuvesissä pitoisuus on 20-30%

Kölninvesissä 4-5%

saippuoissa 1-2%

kosmeettisissa valmisteissa 0,5%

peitetuoksuna n. 0,01%

Hajusteiden aiheuttamista iho-oireista suurin osa on allergisia kosketusihottumia, jotka on syntyneet ns. viivästyneen kosketusallergian kehittymisen seurauksena. Hajusteiden koetaan myös aiheuttavan ärsytysperäistä nuhaa ja muita hengitysoireita.

Hajusteallergia aiheuttaa iho-oireita tavallisimmin kasvojen alueelle. Varsin tyypillisesti on ensimmäinen oire silmäluomiin tai kainaloihin. Jos silmäluomiin tulee allergisia oireita voi myös olla aiheuttajana hiustenpesuaineiden hajusteet. Hajusteallerginen ihottuma on tavallisesti punaläiskäistä, kutiavaa ja pitkittyessään kuivanhilseilevää. Siihen liittyy yleensä myös silmäluomien turvotusta. Kämmenissä ihottuma saattaa esiintyä rakkuloina.

Allergisen kosketusihottuman aiheuttajan tunnistamiseen käytetään ihokokeita ja lapputestejä. Siinä ei kuitenkaan aina saada selville oikeaa allergiaa. Tietyn kosmeettisen tuotteen sopivuutta voidaan tutkia myös ns. käyttötestillä. Tutkittavaa ainetta levitetään samalle, muutaman senttimetrin läpimittaiselle ihoalueelle kyynärtaipeeseen tai olkavarren sisäsivuille aamuin illoin viikon ajan. Mikäli mitään ihottumaa ei tänä aikana ilmaannu, voi tuotteen todennäköisesti turvallisesti ottaa käyttöön.

Hajusteiden lisääntyneen käytön myötä on hajusteallergia yleistynyt viime vuosikymmenten aikana. Useiden tutkimusten perusteella ovat hajusteet olleet tavallisin syy kosmeettisten tuotteiden aiheuttamiin allergisiin ihottumiin.

Väestötasolla tehdyn tanskalaistutkimuksen mukaan ihokosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille esiintyi noin 2%:lla nuorista aikuisista.

Vaikka hajuallergikko on allerginen vain yhdelle tai muutamalle hajustekemikaalille, kannattaa yleensä välttää kaikkien hajustettujen tuotteiden käytön. Allergian aiheuttanutta hajustekemikaalia saattaa olla yhtenä aineosana hyvin monessa erilaisissa tuotteissa. Markkinoilla on runsaasti tarjolla hajusteettomia tuotteita. Ns. luonnonkosmetiikka sen sijaan sisältää usein runsaasti hajusteita.

EU:n kosmetiikka asetuksen mukaan on mainittava pakkauksen ainesosaluettelossa, kun kemikaalia on tuotteissa tietty määrä. Hajusteet ilmoitetaan sanoilla ”parfum” tai ”aroma”.

Lähteet:

https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_12.aspx

www.tukes.fi